Avidya

Avidya
manglen på selvindsigt - roden til al lidelse !!!!
 
Jeg tænker ofte på begrebet Avidya - den basale - af de 5 Kleeshaer*

Avidya som i begrebet, der beskriver, hvordan manglen på selvforståelse forårsager en masse besvær for os tænkende skabninger!!

OG før du stopper med at læse videre, i frygten for, at jeg pludselig bekender mig som leder af en mystisk (yoga)sekt, der vil frarøve dig prinsen og dit halve kongerige, så prøv at lige at følge med et øjeblik endnu ;-)

For Avidya er lidt genialt!

Kort sagt, kunne man opsummere det til at være opfordringen til bevidsthed om vores egen guddommelighed ... :-)

Ok, lidt mere jordnært; bevidstheden om, hvordan vi bedst fungerer, hvilke behov vi har, hvordan vi kan bidrage til den fantastiske verden, vi lever i, med de forudsætninger, der nu engang er blevet os givet!

For når vi er tilfredse (fysisk såvel som mentalt) og når vi har overskud til at dele ud af vores (fysiske og mentale) rigdom, så er det nemmere at modstå alle de indtryk, vi konstant bombarderes med - så er det nemmere at være tro mod .... os selv!

Teorien er, at det kun er på den facon, at vi kan undgå alverdens udfordringer som egoisme, angst, følelsen af forsmåethed, depression, utilstrækkelighed, utålmodighed, forvirring ...

Kender du det? Følelsen af, at noget kunne være lidt mere optimalt - men du ved ikke lige helt hvad?

Jeg gør!

Ofte!!

Og efter den første frustration (og eventuel “udadreagerende adfærd) så minder jeg mig selv om at prøve at forstå fra mit inderste - og stiller spørgsmålene:

- hvad er lykkebringende for mig?
- hvilken hjælp har jeg brug for fra andre, førend det kan lykkes?
- Hvad har jeg brug for at opgive, for at det kan lykkes?
- hvad kan jeg bidrage andres liv med, så de opnår lykke?

Svarerne er aldrig helt ens - for dagene er fyldte med udfordringer, behov og muligheder alt afhængigt af, hvilket kasket, jeg har på - en yogalærers, tøjproducents eller forhandlers - en mors, en venindes, en datter eller hustrus!

Prøv at skrive spørgsmålene ned og prøv at stille dig dem ofte. Ikke mindst, når vindene blæser lidt voldsomt fra en foruroligende retning <3

*Vil du læse mere om avidya, så kig i Patanjalis Yoga Sutra II.5

You may also like View all